0110.be logo

~ Tarsos praktisch

Wat

Tarsos is een softwareprogramma waarmee toonhoogte in muziek onderzocht kan worden in onder meer etnische muziek. Het kan gebruikt worden om toonintervallen en toonladders te identificeren. Het maakt kwarttonen of andere (ongewone) intervallen visueel duidelijk. Tarsos heeft nu ook real-time mogelijkheden. Geluid afkomstig van een microfoon wordt meteen geanalyseerd en onmiddellijke feedback toont een gespeeld of gezongen interval. Zangers of instrumentalisten die willen experimenteren met intonatie kunnen Tarsos zelf uit te proberen.

Meer info over de werking van Tarsos is te vinden in een kort artikel over de werking van Tarsos. Daarin wordt ook de betekenis van de verschillende vensters in Tarsos duidelijk.

Installatie

Om Tarsos te kunnen gebruiken heb je, naast Tarsos zelf, Java nodig. Java staat waarschijnlijk al op je pc. Dit is te controleren op java.com. Daar zijn ook instructies te vinden hoe je Java kan installeren.

Met een werkende Java is Tarsos installeren eenvoudig: download Tarsos en voer het uit (dubbel klikken).

Toonladder detecteren

Om een toonladder te detecteren in een muziekbestand met Tarsos doe je het volgende.

  1. Open het bestand door via file - open... het bestand te kiezen. Een voorbeeld van een muziek bestand in een vreemde toonladder is hier te vinden het is een cello suite van Bach gespeeld in een toonladder met 10 gelijke delen – intervallen van 120 cents
  2. Laat het algoritme het bestand analyseren.
  3. Detecteer de pieken in het histogram door met de slider peakpicking te bewegen. Als niet alle pieken gedetecteerd worden kan je een piek toevoegen door met alt en een muisbeweging over het pitch class histogram te bewegen. Klik om de positie van de piek te bevestigen. Met ctrl kunnen pieken verplaatst worden.

Deze stappen zijn ook te zien in een screenshot in de bijlage. Om de informatie te exporteren kan je bij de uitvoeropties kijken. Met file - export - scala... kan je een scala bestand exporteren. Dit zijn tekstbestanden met daarin een toonladder die gebruikt kunnen worden in het Scala programma.

Real time analyse

Met de real time analyse kan je intervallen inspelen en via visuele feedback meteen te weten komen hoe dicht je intonatie bij het gewenste resultaat zat. Je hebt er een microfoon voor nodig. Door Settings - Tarsos Live te kiezen en daarna Tarsos af te sluiten en opnieuw te starten luistert Tarsos naar geluid afkomstig van een microfoon. Speel toonhoogte intervallen en die worden visueel duidelijk. De reset knop wist het histogram.